Haaruitval

Kan u het vermijden?

Haaruitval, wat is dat juist? Kunnen we het vermijden ?

Dokter noemen het “androgenetische alopecia”, maar voor ieder van ons is het kaalheid, de meest voorkomende haarziekte. Het treft ongeveer 80% van de mannen en 50% van de vrouwen. Dikwijls gebeurt dit tijdens de adolescentie, bij 15% van de jeugd jonger dan 18 jaar en bij 50% van de mannen ouder dan 40 jaar.

“80% van de mannen wordt tijdens hun leven getroffen door het uitdunnen of uitvallen van de haardos.”

Haaruitval is een veelvoorkomend fenomeen, dat een relevant percentage van mannen en vrouwen aangaat. Dikwijls is het verlies van de haren te wijten aan stress, zich niet goed in zijn vel voelen, of een symptoom van problemen of ziekte.

De haaruitval kan verspreid over de haardos voorkomen of beperkt worden tot de kruin. Soms manifesteert de androgenetische alopecia zich in het uitdunnen van de haren, of aan de inplanting van de haarlijn, die zich terugtrekt.

Kaalheid wordt ondertussen beschouwd als een echte ziekte, het kan soms zware psychologische stoornissen veroorzaken, bij de getroffen personen kan het eveneens op een negatieve manier het zelfbeeld en het zelfvertrouwen beïnvloeden.
Een soort van onherstelbaar verlies van uw eigen schoonheid, waarover het moeilijk praten is. Volgens een recente peiling vertegenwoordigt het permanente kaal zijn een esthetische ergernis, die na overgewicht de meest belangrijke bezorgdheid is bij jongeren.

Ontdek onze producten hier >>

Verschillende soorten haaruitval

Het is zeer belangrijk om de verschillende soorten haaruitval te onderscheiden, wetenschappelijk gekend onder de naam “alopecia”, kaalheid gaande van telogeen effluvium tot androgene alopecia.
Haaruitval is een normaal fenomeen, dat iedereen aanbelangt. In werkelijkheid activeert uw hoofdhuid elke dag een teruggroei van de haren, die de haaruitval compenseert met ongeveer 50 tot 100 nieuwe haren per dag.

Normaal gezien hebben onze haren, afhankelijk van persoon tot persoon, een levenscyclus van 3 tot 7 jaar. Aan het einde van deze termijn, vallen de oude haren uit om vervangen te worden door nieuwe.
haaruitval-bij-vrouwen-hairroom-van-wauwe

“50% van de vrouwen wordt getroffen door het uitdunnen of verminderen van de haardos tijdens hun leven.”

De activering van de stofwisseling van de haren ondergaat een bijzondere verhoging tijdens twee periodes per jaar: in de overgang van de seizoenen “winter-lente” en “zomer-herfst”.
Telogeen effluvium is een ziekte, waarbij de stofwisseling te consistent wordt.

Het wordt veroorzaakt door fenomenen zoals bijvoorbeeld stress, angst, ziekte, verscheidene soorten diëten, enz… Het kan zich manifesteren op elke leeftijd, zonder geslachtsvoorkeur en uit zich in een aanzienlijke toename van haaruitval met variabele graad. Het is de tweede meest voorkomende oorzaak van alopecia (de eerste is androgene alopecia).
De gewone androgene alopecia wordt kaalheid genoemd. In dit geval gaat het niet alleen om een verhoogde haaruitval, maar ook om een vermindering van de dichtheid. Het is een veel voorkomend fenomeen, omdat het 80% van de mannen en 50% van de vrouwen treft.

Ontdek onze producten hier >>

De belangrijkste oorzaken van het verminderen of het uitvallen van de haren

Fysische stress
Bij fysische stress zijn het volgende factoren die de groei van de follikel beïnvloeden: een zwangerschap, een miskraam, abortus, onderbreking of verandering van anticonceptie, een chirurgische ingreep onder volledige narcose, een fysisch trauma, een streng dieet met een aanzienlijke gewichtsafname op een korte tijdsperiode en belangrijke ziekten, in het bijzonder bij hoge koorts.

Psychische stress
Bijvoorbeeld ongevallen , verhuizing, familiaire of gevoelsmatige problemen, universiteitsexamens en problemen op het werk.

Onaangepaste voeding
Het haarzakje is een levend organisme, dat nood heeft aan evenwichtige voedingsstoffen. Gezonde voeding voorziet de haren dagelijks van 5 componenten, onmisbaar voor de ontwikkeling van de haarfollikel: proteïnen (vlees, vis, kaas), zwavel, zink, ijzer (groene groenten), vitaminen van de B groep (volkoren granen, …) en een geringe aanbreng van vetten en suikers. De basis voor het behouden, stimuleren en revitaliseren van het haar is een gezonde en evenwichtige voeding.

Roken, toxines en gezondheid
De huidpapil is verantwoordelijk voor de groei van de haren en zijn diameter. Het is gesitueerd aan de basis van de haarfollikel en sterk doorbloed door een netwerk van haarvaten, dit verzekert een goede gezondheid en weerstand van het haar. Elk type van agressie kan de huidpapil beschadigen. Hoe minder bloeddoorlopen deze is, hoe kleiner de hoeveelheid voeding die de huidpapil krijgt en hoe sneller ze verschrompelt. Het haar wordt snel zwakker, fijn en breekbaar, tot het uiteindelijk uitvalt.

Overvloedige activiteit van de enzymen
Een teveel aan activiteit van een enzym (5-alfa-reduttasi) transformeert het testosteron in een sterker derivaat: dihydrotestosteron (DHT), dit maakt de cellen van de huidpapil breekbaarder en leidt tot haaruitval.

Genetische mannelijke en vrouwelijke overdracht
Behalve oorzaken zoals stress en een slechte voeding, is de belangrijkste oorzaak van kaalheid te wijten aan ons DNA, onze genetische sleutel; dit is de reden waarom de ene er meer ontvankelijk voor is en dan de andere. Deze vorm van kaalheid komt meer voor bij mannen en wordt androgenetische kaalheid genoemd. Hierbij is er een massieve haaruitval, die bij elke cyclus vervangen worden door steeds fijnere en minder gekleurde teeds en massieve haaruitval, die bij elke cyclus vervangen worden door haren enoemd. te wijten aan ons DNA, onze genetische slharen. Dit is te wijten aan de verschrompeling van het haarzakje, waardoor het steeds minder lukt om een gezond en robuust haar te krijgen.

Ontdek onze producten hier >>

Men kan tussenkomen vóór het te laat is!

De teruggroei van de haren
De haren kunnen teruggroeien, maar enkel aan bepaalde condities.
Het is mogelijk om een gedeeltelijke of totale teruggroei van het haar te stimuleren, mits de haarfollikel niet volledig verschrompeld is en het haar dus niet heel fijn teruggroeit. Een haarfollikel is enkel volledig dood, pas vele jaren nadat de kaalheid begonnen is.
Als men het proces van het verkleinen van de haarfollikel kan stoppen, verhoogt de mogelijkheid op een succesvolle therapie.

Hoe stabiliseert men een nog niet compleet verschrompelde follikel?
Een follikel is niet volledig verschrompeld zolang het een haar voortbrengt, of het nu gezond of quasi volledig onzichtbaar is. Dit is het geval bij het VELLUS- of donshaar, dit haar is zeer klein, bijna transparant en maar enkele centimeters of millimeters lang, gelijkaardig met het haar van een pasgeborene.

Met een combinatie van een cosmetische behandeling en geneesmiddelen kan men dikwijls het verkleiningsproces van de follikel stoppen of vertragen, men kan de follikel stimuleren om tijdens elke cyclus een robuuster en gepigmenteerd haar te produceren en terug te keren naar een compleet gezond haar.

Als men maar geduldig, standvastig en vastbesloten is…

Ontdek onze producten hier >>